Веда Корект - Агенция за недвижими имоти
+359 2 952 63 33

Западните Родопи с безценните си Лещен, Ковачевица, Огняново

Eдна красива и все по-популярна дестинация с богато древно наследство, чиста природа, минерални води и уникален климат.
15.01.2019
Eдна красива и все по-популярна дестинация с богато древно наследство, чиста природа, минерални води и уникален климат.

Eдно от най-ценните богатства на град Гоце Делчев и региона - многообразното културно-историческо наследство, към което през последните години проявяват нарастващ интерес все повече български и чуждестранни туристи. Градът, споменат за пръв път през XV в. под името Неврокоп, е исторически утвърден икономически и културен център на района.

Данните от многобройните археологически проучвания свидетелстват, че долината на Средна Места е населявана още от древността. Многобройни са останките от материалната култура от праисторическата, античната, средновековната и възрожденската епоха. Голяма част от откритите материални свидетелства за богатата история и култура на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово се съхранени в Общински исторически музей -
Гоце Делчев.

Районът е известен с културно-историческите резервати: с. Ковачевица и с. Лещен – архитектурни шедьоври, изключителни постижения на българския строителен гений през Възраждането. Един от забележителните туристически обекти в региона е националният археологически резерват „Никополис ад Нестум” при с. Гърмен - римски, късно античен и средновековен град, основан в началото на II в. сл. Хр., консервиран и социализиран по проект
на община Гърмен.

Особено внимание заслужават и три от църквите в град Гоце Делчев, художествени паметници на културата: църква „Събор на св. архангели Михаил и Гавраил“ (1811 г.) - най-старият християнски храм в града; църква „Успение на Пресвета Богородица“ (1838 г.); църква „Св. св. Кирил и Методий“ (1907 г.). Част от атмосферата на града са къщата на Рифат бей, ансамблите от следосвобожденски сгради в старата централна част. Интерес представляват и обектите в околностите на града: манастирът „Св. Богородица – Живоприемни източник” (1888 г.), възрожденският архитектурен ансамбъл в с. Делчево и останките от късноантичната и средновековна крепост Момина кула.

Характерно за този регион е, че в горното течение на р. Места - в условията на високата планина, се намира най-известният ски курорт в страната и на Балканите - Банско. В близост до него, в Разложкото поле, са разположени хотели със модерени СПА центрове и в последните модерни балнеологични комплекси.

Сред прекрасна природа, заобиколен от планините Пирин и Родопа, е разположен известният от дълбока древност балнеолечебен курорт Огняново.
Неслучайно в околностите се намират археологически находки от римско време, недвусмислено доказващи изграждането на инфраструктура, свързана с използването на минералните води за възстановяване на здравето.

Съчетанието между балнеолечение и специфичен и благоприятен климат – много слънчеви дни, малко валежи и ниска влажност на въздуха, е от съществено значение за пациентите с хронични белодробни заболявания, бронхиална астма и други. Беломорски полъх, в съчетание с богато културно-историческо наследство!
Магията Ковачевица.