Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Историята на една покупко-продажба

Или когато работиш за продавача
21.12.2022

Колега от Пловдив, с когото се познаваме от години, ме препоръча на свои клиенти, за продажбата на имоти в София.
Клиента дойде в София, направихме среща, видяхме имотите и поиска моята преценка и стратегия за продажбата.
Жилищата бяха ползвани от наематели, в приличен вид, но леко захабени, обзаведени с всичко необходимо.
Препоръчах освежаване и изчистване, за да постигнем по-добра цена и не само. Смятам, че отношението към имота, който продаваш, е важно за начина по който ще се развие една сделка с имот. Описахме всички плюсове и минуси, направихме два профила на идеалния купувач и насочихме маркетинг канали, към тези потенциални купувачи.
Разбира се, преди това уточнихме посреднически договор за продажба и задълженията между страните, възнаграждението. Продавача остави пълномощно, да го представлявям за вадене на документи и организация по освежаването на имота, защото всяко пътуване от Пловдив до София, щеше да му отнеме много време.
Направихме сравнителен пазарен анализ за собственика,на всички имоти в района, организирахме освежителния ремонт и почистването. Разписaха подробен стратегически план за продажба, поставихме си срокове и стартирахме продажбите. Апартаментите бяха почти идентични, на един етаж, един до друг и беше лесно огледите да са и на двата в един ден.
Организирахме огледите в два дни от седмицата и в продължение на 4 дни в две поредни седмици правихме огледи и събирахме предложения за покупка. Ние работихме, само за собственика, навсякъде пишеше, че сме без комисиона за купувача и целта и желанието на собственика, е постигане на максимална цена. Коректно беше обявено, че цената е начална и търсим, най-доброто предложение, като цените на двете жилища, бяха около средните за района, за подобен вид имоти. Това обаче ядоса, кандидат купувач съсед. При пазарна икономика и предварително определен регламент за начална цена, съседа, който първоначално даде предложение по-ниска от обявената начална цена, после даде предложение колкото е началната цена и постави условие, имота да се спре от продажба. Дама съседка, даже намери собственика в Пловдив и се "оплака" от нас, че тя е дала предложение, а огледите продължават. Разбира се всяко предложение, беше изпращано веднага до собственика, с обяснения и той вече знаеше за съседката кандидат купувач. Продавача е доста зает човек с голям бизнес и се ядоса на дамата, че го безпокой. Обяснил и че е наел професионалисти да го представляват, не желае да го безпокоят. На всеки един, още по телефона и след това на огледа се обясняваше регламента. Бяхме подготвени с документи за сделка и собственика беше готов в период поне на 2 седмици да събира оферти и да избере най-доброто предложение за него и да продава, имахме поставени срокове. В предложението за покупка се изискваше да се посочи цена, начин на плащане /с лични средства или с банка/ и срока за финализиране на сделката.
Огледите, както вече споделих, бяха в определени дни и часове.
Винаги работим с колеги по всички наши оферти, не само защото са ни колеги, а защото сме наети от собственика и търсим най-доброто предложение за него, което биха дали всички потенциални купувачи. За съжаление, доста колеги не работят така, пазят офертата само са себе си, без да допускат колеги и техни купувачи и така намаляват шансовете за добра сделка. Честно казано, за мен това е предателство към човека, който те е наел и ти се е доверил, да продаваш един от най-ценните му активи, неговия недвижим имот и да не допускаш всички възможни купувачи. Защото има две основни аксиоми в продажбата на имот.

1.За всеки имот съществува идеалния купувач. По определение, идеалния купувач е този, който най много го устройва имота и е готов да заплати най-високата цена за него.
2. Колкото повече купувачи видят имота в пика на интереса, по статистика в световен мащаб е от две седмици, толкова по-скъпо ще бъде продаден той.

И така колега млад, нахъсан, доста напорист се записа за оглед, след което обаче се отказа, защото клиента не можел да дойде. Когато се обади отново за оглед, всички часове за този ден бяха заети. Какво направи обаче, тъй като знае времето за оглед идва с клиентите на адреса и се обажда, че е тук, да му бъде показан имота. Що за манталитет не знам. Всеки клиент се записва в определен час и трябва да е необезпокояван във времето, което ще разгледа имота, ще види документите, понякога дори на място се дава предложението за покупка в писмен вид. Не е приятно, да се засичат двама клиенти, защото е неуважение към самите тях и нашата работа не би могла да е коректна и ефективна. Разбира се, наложи се да почака и създаде доста голямо неудобство. Когато видяха имота и вече имаше дадени по-добри предложения от началната цена, колегата се възмути, защото неговите клиенти са готови да го закупят на началната цена.
„Вдигна страшен скандал" как може такова нещо, защо си губят времето с клиентката му ,да идват на оглед".
Дори писа във фейсбук групите. Оставам без думи за подобна глупост и наглост. Най-лошото е, че това рефлектира по имиджа на бранша. Идваш на оглед, все едно си на пазара, когато решиш и правиш скандал, че някой е дал предложение по-голямо от първоначалната цена, при положение, че си уведомен, че цената е начална и се търси най-доброто предложение. Собственика е готов да продава, има всички документи и би продал на първоначалната цена само, ако няма други предложения. Честно казано, винаги когато правя изключение съжалявам. Имам създадени правила и процедури за оглед и работа, а ги наруших в името на едно приятелство. Това беше грешка.

Въпросния колега беше допуснат на оглед при положение, че нямаше записан час, а всички часове бяха запълнени и трябваше да го вмъквам някъде между другите огледи, като вземам от тяхното време, заради него, но познавам лично и уважавам шефа на фирмата, от която беше "колегата" и затова направих това изключение и съжалих разбира се.
Въпреки всичко
за 14 дни, имахме 197 запитвания, 33 огледа и 28 предложения за покупка.
Продадохме с 10% над цената на собственика. И получихме обратна връзка за нашата работа, която споделям (превод):

"Живея и работя в Пловдив. Когато реших да продам два имота в София, поисках препоръка от брокер в Пловдив, на когото се доверих, за един в София.
Имахме лична среща с г-жа Даниела Грозева от агенция за недвижими имоти „Веда Пропъртис” София. Разговаряхме за продажбата и тя ми даде ценни съвети как да получа максимална цена за имотите, които продавам.
Тя ми гласува доверие и реших да работя с нея и фирма „Веда Пропъртис”
Обсъдихме и подписахме споразумение за медитация, уточняващо в детайли всички ангажименти, права и задължения между двете страни.
За мен беше много ценно, че дамата организира освежаване на имотите.
аправих пълномощно, с което тя извади всички документи за сделката и направи огледи, така че да постигне цена с 10% по-висока от желаната от мен.
За мен беше ценно, че благодарение на партньорството на Даниела Грозева и „Веда Пропъртис” си спестих ценно време за изваждане на документи, актуализиране на имота, организиране на сделката за продажба, г-жа. Грозева беше до мен от началото до края, предаде владението на новите собственици, отписа имотите от данъчните.
За мен беше удоволствие да работя с някой, който работи по западен модел.
Ако има нужда от сделка с имот в София бих препоръчала Даниела Грозева и агенция Веда Пропъртис“.


Умния човек, когато изпълнява ролята на търговец, може да научи много от
този свят, за този свят и за самия себе си, дори и за висшите сили !
Търговията е голяма опитност, много срещи, различни хора и съдби, светли,
тъмни, ефирни, глупави.
Това е моята мисия към бранш имоти сега и завинаги.
Моята мисия е Бъди промяната, бъди си дом, да променяме начина по
който в България се правят имотни сделки, започвайки промяната от себе си.
Бъди си дом, В който да си себе си е...уютно.