Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Балнеотуризъм във Велинград

Велинград е на 120 км от столицата София и на 85 км от „културния център”- Пловдив. Това е най-големият балнео курорт в страната. По изобилие и разнообразие на минералните си води Велинград се нарежда на първо място в България. 
Тук бликат около 80 извора, които по количество и състав съчетават едновременно много лечебни възможности. 
Истинско чудо на природата е най-големият карстов извор в България - „Клептуза”, от който всяка секунда на повърхността бликат 570 л леденостудена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река. 
Туризмът, балнеолечението и курортното дело в планинския град се развиват от 43 почивни станции и санаториуми, 20 хотела с около 1480 легла и над 300 частни квартири. Изобилието от минерални води, мекият климат и прекрасната природа привличат всяка година във Велинград над 200 000 почиващи. Минералните води са с температура между 28 и 86 °С. Те са слабоминерализирани, с дълбок произход, кристално чисти и бистри, като се използват за лечение и профилактика при различни заболявания.
Курортът е профилиран за лечение на белодробни заболявания, ставни, заболявания на опорно-двигателния апарат, на нервната система, гинекологични, в това число и стерилитет, бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни заболявания.