Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Балнеотуризъм в Кюстендил

През по-голямата част от своето съществуване - бляскав и великолепен, и днес Кюстендил впечатлява със силно присъствие на голям брой паметници на културата от всички исторически епохи – части от крепостни стени, антични улици и мозайки, средновековни и възрожденски християнски храмове, джамии, обществени бани.

Топлите лековити минерални извори (40 на брой) и лечебният торф от находището в с. Байкал са природното богатство на района, което позволява балнео и калолечение (вани, басейни, подводна гимнастика, подводен масаж, лечебни душове, иригации), кинезитерапия, специализирани методики, парафинолечение, пълна гама апаратна физиотерапия, лечебен масаж. Минералната вода тук е една от най-горещите в страната - 74 °С.

Кюстендилските минерални извори са благоприятни за лечение на дихателните пътища, на опорно-двигателния апарат и гинекологични заболявания. По своя химичен състав те са хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви с алкална реакция.

Кюстендил разполага с добре уредена курортна база, много хотели, заведения за хранене и нощни клубове.

В най-ниските склонове на планина Осогово се намира парк Хисарлъка, който предлага условия за отдих и туризъм сред прекрасна природа, крепостни останки, хотели заведения и беседки. Самият град е вход към красивата и запленяваща Осоговска планина.