Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Основни винарски региони

Северният лозаро-винарски регион се простира между Стара планина и река Дунав. Той е много голям и обширен и обхваща множество по-малки региони със специфичен микроклимат и различни почвени и климатични особености. В този регион има добри условия за отглеждане най-вече на червени сортове грозде като Каберне Совиньон, Мерло, Памид, Гъмза, Пино Ноар, но тук виреят и бели сортове с много добро качество – Шардоне, Совиньон блан, Ризлинг, Алиготе, Тамянка, Мискет и др. Тук се произвеждат добри бели сухи вина, естествено пенливи вина по класическата технология, както и качествени червени вина с богат плодов аромат. Традициите в лозарството и винарството тук са много дълбоки и почитани затова в този регион се намират едни от най-старите и най-големите винарски центрове в страната – в Русе, Свищов, Видин, Лясковец, Сухиндол и Плевен. В района на Плевен е и единственият в страната Музей на виното.

Южен лозаро-винарски район

Южният лозаро-винарски район обхваща областите около Пловдив, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, Любимец и Харманли – района на Тракийската низина и част от Сакар.

Защитата от големи студове и ветрове, която Стара планина осигурява от север, благоприятства отглеждането на червени сортове с отлични вкусови качества – Мерло, Каберне Совиньон, Рубин. Тук  почвите и климатичните условия са подходящи за отглеждането и на някои бели сортове. В районите около Асеновград, Пазарджик и Перущица се отглежда уникалният български сорт Мавруд. По-важните винарски изби са в Асеновград, Хасково, Брестовица, Стара Загора и Любимец.

Източен лозаро-винарски район

Източният лозаро-винарски район обхваща три подрайона – Черноморие, Добруджа и Лудогорие. Мекият климат е благоприятен за отглеждане предимно на бели сортове грозде – Совиньон блан, Шардоне, Юни блан, Димят, Ркацители, Траминер, Алиготе, Ризлинг, а дългата и топла есен е предпоставка за производството на чудесни бели полусухи вина. В някои микрорайони условията са подходящи и за отглеждане на някои червени сортове – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран.

Най-големите винарски изби в този район са концентрирани във Варна, Поморие, Бургас, Търговище, Шумен, Хан Крум и Преслав.

Подбалкански лозаро-винарски район

Подбалканският лозаро-винарски район обхваща териториите на юг от Стара планина до северните склонове на Средна гора, а най-големите винарски изби са около Сливен, Карнобат, Карлово, Славянци, Сунгурларе. Стара планина от север спира по-студените климатични влияния и това създава изключително благоприятни условия за отглеждане на някои сортове грозде.

За района е много характерен местният сорт Червен мискет, от който се правят добри бели вина. Тук виреят добре също и сортовете Каберне Совиньон, Шевка, Памид, Шардоне и Мерло. Районът е известен с отличните си бели сухи и полусухи вина и по-малко с червените си вина.

Югозападен лозаро-винарски район

Югозападният лозаро-винарски район е относително малък и обхваща земите по поречието на река Струма южно от град Дупница, а по-големите винарски изби се намират в Дамяница, Сандански, Благоевград, Петрич и с. Хърсово. Климатът тук е специфичен и по характеристики се доближава до този в средиземноморските райони. Най-благоприятни за отглеждане на грозде са климатичните условия около гр. Мелник и гр. Сандански. Единствено тук вирее сортът Широка мелнишка лоза, който е най-важен за винопроизводството в района. Тук се гледат също Мерло, Каберне Совиньон и други сортове.

Уникални местни сортове

Гъмза е местен червен сорт, който вирее найдобре в Северозападна България – Сухиндол, Видинско и Плевенско. Гроздето от този сорт узрява късно, а от него се произвеждат червени десертни и трапезни вина с яркомалинов прозрачен цвят и плодов аромат с доминация на малина. Вкусът е свеж, с лека структура и не обича контакта с дъб. Обикновено вината от Гъмза се консумират млади. Различните клонове на сорта се отглеждат в Унгария, Румъния, Македония, като най-разпространеното друго име е кадарка. Вина от гъмза с най-добри качества може да се дегустира в изби в района на град Видин (Брегово), Плевен, Сухиндол, Павликени и др.

Широка мелнишка лоза е местен червен сорт, който вирее само в района на Мелник, Петрич и Сандански, тъй като не е устойчив на ниски температури. Оцветяването на вината е средно наситено. Виното от този сорт грозде е с отлични качества, с аромати на зряла череша, билки, а в присъствието на дъб развива нюанси на тютюн и кожа. Вкусът на младите вина е свеж, с изразени танини. При отлежаване вкусът омеква, но се запазва пикантният финал. Вино от Широка мелнишка лоза с неповторими вкусови качества може да се дегустира във винарни в района на Сандански и Мелник.

Димят е типичен за Черноморския регион български бял сорт, използван за производство на сухи бели и ароматни вина и дестилати (ракии, бренди и др.). Вкусът е лек, с приятна свежест. Най-добре вирее в района на Варна, но се отглежда и в други части на страната. Димят можете да дегустирате във винарни в района на Варна, Шумен, Бургас, Поморие и др.

Мавруд е много стар автохтонен сорт, който се отглежда най-вече в района на Родопската яка – Асеновград, Пазарджик и Пловдив. Виното от него е с наситен пурпурнорубинен цвят с отлични вкусови качества и изразена плътност. Ароматът е сочен с доминация на зрели горски плодове и подправки. Развива се много добре в дъбови бъчви. Няколко винарски изби в района на Асеновград, Пазарджик и Пловдив предлагат дегустации на Мавруд с превъзходно качество.

Червен мискет е стар български сорт, разпространен най-вече в Подбалканския регион. Той е най-устойчивият на измръзва- небългарски сорт грозде. Виното от него е с интересен цвят с розови оттенъци. Ароматът е на маслодайна роза, дюля и мед. Бели вина от Червен мискет можете да опитате във винарните в района на Карлово, Баня, Стралджа и Сунгурларе. Освен за сухи бели вина, сортът е много подходящ за десертни полусухи и сладки вина, както и за приготвянето на дестилати (ракии, бренди и др.) с голям потенциал за отлежаване и стареене. Като дестилат дава добри резултати при стареене в бъчви от дъб, акация и череша.

Рубин е местен сорт, създаден чрез кръстосване на два сорта– Небиоло и Сира. Вината са с наситен цвят, а вкусът е плътен, с мек завършек. Ароматът е интензивен, плодов, с доминация на зряла къпина, а при контакта с дъб развива конфитюрени нюанси. Вино от сорта Рубин може да опитате в избите в района на Пловдив и Септември. Червено вино от този сорт има добър потенциал за стареене, както в бутилка, така и в дъбови бъчви.

Памид е един от най-старите сортове, виреещи по нашите земи. Разпространен е по целия Балкански полуостров под различни наименования. Подходящ е за производство на вино и консумация в прясно състояние. Виното, което произвежда Памид, е със светлочервен цвят. Ароматите са свежи, с плодови нюанси, елегантно тяло и мек завършек. Консумира се младо поради ниското си съдържание на фенолни вещества и не реагира добре на контакт с дъб. Често се използва в купажи. Памид можете да дегустирате в изби в района на Пазарджик, Па мидово и Пловдив.