Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Балнеотуризъм в Сандански

За курорта

Сандански се намира в югозападното подножие на планината Пирин, а околностите му са богати на културно-исторически и природни забележителности. Смята се, че тук е роден и живял Спартак от тракийското племе меди – гладиатор, оглавил най-голямото робско въстание срещу Рим. Паметникът му е един от символите на града.

Градът е известен с уникалния си климат и минерални извори до 83 °С. Средната годишна температура в тази част на България е 14,7 °С. Зимата е мека и кратка, а есента е топла и продължителна.

Изключително природно богатство са минералните извори поради хидрокарбонатно-сулфатното си съдържание.

Изворите се класифицират в IV клас по системата на Карстенс-Александров. По поречието на р. Струма се намират 80 минерални извора, групирани в 13 находища. По-известните от тях са: Турската баня, Чешмата на Мирото, Парилото и новият сондажен извор. Лечебните свойства на минералната вода се използват във водолечебни програми при заболявания на опорно-двигателния апарат, централната и периферна нервна системи, гинекологични проблеми. Водите се препоръчват и за пиене при стомашно-чревни неразположения.

Градът е признат като най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа. Курортът се препоръчва и за лечение на кожни алергии.

В градския парк „Свети Врач” виреят 200 растителни вида, а за гостите на града са на разположение още стадион, летен театър, открит басейн, изкуствено езеро. На 24 км югоизточно от Сандански се намира градът-музей Мелник, а след още 6 км - Роженският манастир – най-големият средновековен манастир в този край на страната.