Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

За българското вино

Виното е в дълбока връзка с българските земи. Хилядолетия наред те са били обитавани от древните траки – цивилизация, която почитала боговете Загрей и Дионисий и използвала вино в религиозните си ритуали. Традициите във винопроизводството не са прекъснати и днес България е горда с качествените си вина, някои от които са произведени от уникални местни сортове с впечатляващи качества.

История на винопроизводството

Виното е неизменна част от историята на България, от българската култура, бит и душевност. Българските земи са наследници на древни цивилизации, които са оставили незаличим отпечатък върху нашето съвремие. Древните траки са използвали виното като важен елемент от религиозните ритуали и като средство за достигане на връзка с боговете. Свидетелства за това има в многобройните светилища, открити из територията на цялата страна, които носят информация за древните ритуали и култа към бога на виното Загрей. България се гордее с едни от най-важните археологически открития, сред които златни и сребърни тракийски съкровища, които в по-голямата си част са красиви сервизи за сервиране и консумация на вино. Използването на орфическата напитка в религиозни ритуали е свързано и с добри традиции в лозарството и винопроизводството. Дори Омир в своите произведения често споменава превъзходните качества на тракийските вина.

След създаването на българската държава през VII век и приемането на Християнството като официална държавна религия, наследените традиции във винопроизводството от времето на траките се продължават и развиват още повече. В края на ХIX и началото на ХХ век към лозарството и винарството вече се подхожда професионално и се поставят основите на модерно производство на български вина.

Днес качествени вина от български производители могат да се намерят навсякъде по света. Много от нашите вина печелят награди и изненадват чуждите ценители с високото си качество и изискания си вкус. Вкусът към хубавото вино и интересът към местните сортове предизвикаха навлизането на винения туризъм и на винените турове и дегустации в България. Голяма част от винарните в страната организират мероприятия, на които запознават ценители и гости с най-отбраните си селекции.

Изби и възможности за дегустация

Почти всички изби в страната предлагат дегустации и разполагат със специално оборудвани помещения за тази цел. Организират се както групови, така и частни мероприятия. За повече информация се обърнете към вашия туроператор, към местния туристически информационен център или директно към избраната от вас изба.

В района на Плевен, в парк „Кайлъка”, се намира единственият в страната Музей на виното. В него можете да се запознаете с историята на винопроизводството по нашите земи, можете да се научите на тънкостите в дегустацията, както и да опитате различни видове вина. В музея се съхраняват около 7000 експоната – стари вина и съдове за съхранение и производство на вино. Най-старото вино в музея е на почти 100 години.