Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Балнеотуризъм в Сапарева баня

Сапарева баня е на 75 км югозападно от София в северното подножие на Рила. Природните богатства, климат и местоположение на общината са предпоставка за развитието на балнеолечение, екологичен и селски туризъм.

По време на престоя си има атракции, които не бива да пропускате. Тук се намира единственият в Европа гейзер-фонтан с температура на водата 103 °С. Той е разположен в центъра на града и е заобиколен от обширен градски парк и ресторант със същото име.

Геотермалният извор изтласква 18 метрова струя минерална вода на всеки 20 секунди. Посетете гейзера през нощта, когато цветните светлини в основата му създават зашеметяващ ефект. Санаторно-курортният комплекс е на няколко крачки от него.

Курортните и лечебните заведения са специализирани за лекуване на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния, заболявания на кожата, горните дихателни пътища и др.

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния и късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Открити са още много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили лечебните качества на бликащите тук минерални води.