Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Инфлацията и войната стреснаха купувачите на жилища „на зелено“

Мераклиите за имоти „на зелено“ стават все по-малко
29.04.2022
Публикувано в Сега на 25.04.2022 г.

Инфлацията и войната стреснаха купувачите на жилища, смятат част от столичните брокери. Други пък все още продължават да твърдят как имотите се купували едва ли не като топъл хляб. Иначе от началото на годината поскъпването продължава и дори има слухове за задържане на завършването на нови жилища с цел да се предизвика дефицит и да се предотврати евентуалното успокояване на цените. Руската инвазия в Украйна пък превърна бежанците, побегнали от ужасите на войната, в спасение за собствениците на квартири, най-вече по морето.

„Поскъпването на жилищата в София продължава и от началото на годината е с десетина процента“, казва Наско Атанасов от „Виктория инвест“: В някои квартали като „Овча купел“ и „Левски“ цените се увеличиха повече, а в „Младост“ се задържаха или отчитат нисък ръст. Търсенето не е паднало, но

сделките стават все по-трудно

и не всички купувачи са готови за новите нива на цените. Има предлагане на ново строителство на акт 14 или преди този етап, но договарянето се забавя. Само единици апартаменти намират бързо купувачи. Основната причина е инфлацията. Предполагам, че и за в бъдеще строителството ще продължава да поскъпва и заради войната в Украйна и дори след нея, защото тогава за възстановяването на тази страна ще трябват много арматура и бетон. На пазара на стари жилища се предпочитат имоти в обновени кооперации“, смята брокерът.

Според Добромир Ганев от агенция „Форос“ на пазара на покупки на жилища инфлацията стимулира хората да инвестират, за да си запазят парите. Имотните сделки (не само с жилища - б. а.) за първото тримесечие са повече от същия период на миналата година, което беше най-силното за последните 10 години.

Над 70 на сто от тях са концентрирани в десетина от по-големите градове.

Строителите от своя страна не изкарват на пазара всички нови жилища и така се намалява предлагането и цените се качват“, констатира той. На въпрос дали има стъписване у купувачите заради инфлацията Ганев отговори, че то е основно у хората, разчитащи повече на ипотека. По думите му основната опасност за пазара е от силно изоставане на ръста на доходите заради повишаването на цените.

Според Изабела Клисарска от „Явлена“ високата инфлация ще повлияе върху решенията на купувачите в бъдеще. „Вече в определена степен е туширана еуфоричността им, характерна до края на миналата година, непременно да сключат сделка. Това е по-нормалното поведение и е по-здравословно за пазара като цяло. В тази връзка в последните месеци

ситуацията в новото строителство става все по-деликатна.

Някои купувачи на такива имоти биват агитирани да се съгласят на индексация на цените. Това притеснява бъдещите клиенти и те ще трябва да се замислят дали изобщо да се насочат към ново жилище, или по-прецизно да изберат строителя. Цените на имотите в последната година достатъчно скочиха, за да могат продавачите в сегмента да оберат този луфт със затруднените доставки на строителни материали от Украйна и Русия. В тази връзка купувачите ще предпочетат строители инвеститори, които им предлагат равностойни договори“, смята Клисарска. Тя добави, че в началото на войната е имало очакване тя да окаже по-голям стрес на пазара у нас, но това не се е случило. „Само в първите 2 седмици имаше спад на обажданията от клиенти в рамките на около 20%, което бе двойно по-ниско от най-песимистичните ни очаквания за понижаване на интереса. В последните седмици нещата са в рамките на нормалното. Разликата е единствено в забавяне на времето за вземане на решение за сделка от страна на купувачите“, констатира тя.
Преподавателят от УАСГ доц. Методи Андреев пък смята, че цените на новите жилища скачат прекалено, защото българските строители са

свикнали да работят с висока норма на печалба

в рамките на 80-100%. „Те искат при поскъпването на материалите и труда пак да запазят тези нива. Не може само да се оплакват, а трябва да намалят малко своите норми на печалба“, казва той.

Даниела Грозева от „Веда корект“ смята, че в София средно на една сделка с жилище за инвестиция се падат други 5 за собствено ползване. „Все по млади хора между 25 и 35 години купуват първи имот. Дори съвсем млади - на по 22 години. Става дума за амбициозни и умни младежи, които учат и работят онлайн“, пояснява тя.

Гергана Тенекеджиева от „Адрес“ определя пазара на имоти в момента като динамичен, с ръст в цените на жилищата и ръководен основно от растящата инфлация. „Все повече купувачи решават да придобият имот, за да спасят спестяванията си. Поради рекордно ниските лихви по кредитите клиентите демонстрират все по-голяма решителност да сключат сделка. Ключов обект на интерес в София остават двустайните и тристайните в престижните райони като центъра и новоизграждащите се квартали „Манастирски ливади“ и „Витоша“. Търсенето все още изпреварва предлагането“, уточнява тя.

Според Константин Пандов от „ЕППИ“ продължаващото поскъпване от началото на годината всява паника сред купувачите. „Вече са много по-решителни и се страхуват да не изпуснат нещо и дори правят компромиси с изискванията си. Търсят се основно жилища под 120 000 евро, защото са по-малко хората с по-големи бюджети за покупка на имот“, казва той. Според него войната в Украйна не оказва влияние на пазара у нас, а само внася една допълнителна тревога, като допълнение към инфлацията и обезценяването на парите.

Бежанците зарадваха собствениците на квартири по морето

Украинските бежанци раздвижиха наемния пазар по Черноморието и в София и зарадваха собствениците на квартири. Чужденците обаче предпочитат да наемат квартирите за срок от 1 до 4 месеца и търсят повече жилища в крайморските ни градове заради близостта до границата. В София са регистрирани сделки за наемане както на малки имоти, така и на цели луксозно обзаведени къщи в престижните зони на столицата. Бежанците търсят да наемат жилища, напълно обзаведени, дори със завивките и съдовете и приборите за хранене. Предпочитат повече в центъра на градовете, уточняват брокерите. Другото им изискване е да са в град, за да могат децата да посещават училище. Там обаче по-трудно се намират квартири за по-кратко време.

Христо Стефанов от офиса на „Мирела“ във Варна казва, че наемът на квартирите с украинци е между 200 и 600 евра. Обикновено срокът на договорите е 3-6 месеца. Според него бежанците нямали особени предпочитания и търсенето продължава да е голямо“, пояснява брокерът.

Посред зима българите луднаха по ваканционни имоти


От началото на годината е отчетен ръст на покупките на ваканционни имоти от българи, казва Полина Стойкова от Bulgarian properties. По думите й основната причина за това е инфлацията. „Търсенето през зимата по морето бе все едно е лято. Руснаците продават както преди и няма бум. Те все още могат да идват в България, пътувайки през Сърбия или Турция, и да си ползват ваканционните имоти. При появата на някакви пречки руските граждани биха се отдръпнали от продажба, защото няма да могат да си получат парите в руски банки. Покупките от страна на украинци са единични случаи“, пояснява тя.

Добромир Ганев уточнява, че сделките с българи от чужбина са под 5% от всички, сключвани у нас. Наско Атанасов пък припомня за интереса на нашенци към по-малките населени места, където те купуват имоти, като по този начин инвестират спестените пари в родината си. Някои дори теглели по-изгодни кредити в странство, за да си купят жилище в България.

За статията във вестник "Сега" натиснете : ТУК