Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Качествените имоти на пазара са кът

50 000 жилища в София чакат купувачи
22.07.2014
Публикувано в Сега на 22.07.2014 г
Хиляди жилища чакат купувачи в София, като много от тях са новопростроени.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест” в сайтовете за София има около 170 000 обяви, но много от тях са пуснати повече от веднъж на различни места и затова реалната цифра е не повече от 50 000. По думите му в периода 2001-2010 г. в столицата са били изградени около 180 хил. жилища. “Евентуално от тях са останали непродадени имотите, чието строителство е започнало малко преди края на 2009 г., когато жилищният пазар се срина”, поясни той. „В момента няма ръст на предлагане на новопостроените жилища, но се появиха оферти „на зелено” и хора, имащи налични пари, се ослушват да инвестират, защото цената е с около 20% по-ниска, отколкото след завършването на кооперацията. В известна степен си струва да се рискува, ако сградата е в хубав квартал”, допълва брокерът.

„В последните месеци се забелязва леко оживление в строителството на нови жилища, най-вече в южните квартали на столицата”, казва Даниела Грозева от „Веда корект”. „Част от проектите са за довършване на доскоро замразени строежи и някои от тях вече са взели разрешение за ползване. Има предлагане, но качеството не е на ниво”,уточнява тя.

Подобно е мнението и на
Тихомир Цаков от „Аристо”
, който казва, че предлагането на качествени нови жилища е много малко. „Останали са главно апартаменти с много дефекти, изградени по време на строителния бум преди кризата, както и хубави имоти в затворените комплекси”, уточнява той. „В момента вече има глад за наистина качествени апартаменти. Българи с доходна работа в чужбина търсят да купят такива имоти у нас, но намирането е доста трудно”, добавя той. По думите му в момента за София в имотните сайтове има около 32 000 обяви, като някъде десетина хиляди са реални и не се дублират, което не е чак толкова много за град. с около 2 млн. жители. Според Цаков за немалка част от офертите, като например за селските къщи, които не се търсят, брокерите не инвестират в рекламирането им.

Според брокерите от агенция „Адрес” в момента в София са обявени за продажба около 9000 жилища, като 800 от тях са новопостроени.

Арх. Георги Бакалов, председател на САБ, твърди, че в момента в столицата са празни поне 35 хил. апартамента, изградени през последните десетина години и те се предлагат на високи цени за нашите стандарти.

По различни изчисления в момента в столицата се продават около 50 000 жилища.

Посредничат само за оферти с реална цени РУМЯНА ЕМАНУИЛИДУ
В повечето от големите посреднически фирми в Бургас предпочитат да посредничат само за оферти на реални цени. Това казва Стефка Томова, управителка на офиса в морския град на „Явлена”.
В два от най-известните имотни сайтове обявените за продажба апартаменти в Бургас и областта са почти 16 400, но според местните брокери реалната цифра е около около 12 000. Сделките са малко, а в същото време продължава да се строи.

„Бих казала, че пазарът е пренаситен”, споделя Стефка Томова. „Част от продажбите минават през съдия изпълнители. Те не са само на закъсали с кредити купувачи или строителни фирми, а и на собственици, които не могат да определят по друг начин стойността на имуществото си. Цената на тези жилища е по-ниска, а ако на първия търг не стане продажба, на втория търг цената й пада с още 10%. Така че от клиенти на този етап това са най-желаните и най-осъществими от фирмите сделки”, допълва брокерката.

Увеличават се сделките над 100 000 евро
Все повече от клиентите на фирмите за недвижими имоти търсят жилища на стойност над 100 000 евро. През май и юни сделките за имоти над тази цена са над 15% от всички, докато в началото на годината са били двойно по-малко - около 7-8%. Това сочи статистиката на "Адрес" за първото шестмесечие. Стабилизирането във високия сегмент се очерта като основна тенденция в последните месеци, смятат от компанията. Тенденцията показва, че хората с повече спестявания заради падащите лихви са взели решение да ги инвестират в имот. Намалява и периодът на сключване на сделка, като в последните месеци около една трета от покупките са реализирани в рамките на месец. В началото на годината за такъв срок са се сключвали под една пета от сделките.

Тенденцията да се търсят по-скъпи жилища се потвърждава и от растящия интерес към по-големи площи, показва още проучването. Около една трета от продадените първите месеци на годината апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%.

Според брокери купувачите на скъпи жилища предпочитат затворените комплекси.