Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Как искаш или не, се става участник в анимационен филм при покупко-продажба на имот

Звъниш по обява, като Ч.Л.(частно лице) и по дефолт се разбира, че ставаш директен клиент на агенцията, която продава имота.
17.02.2023
„Здравейте, частно лице съм, обаждам се по Ваша обява за продажба на имот…"
Образовани потребители доста често ми се обаждат по обява за продажба на имот, явно са свикнали да ги питат и да получат по голямо внимание с думите, частно лице съм.
В сферата на имотите това очевидно означава специално отношение и най вече достъп до всички имоти. Няма да се спирам подробно на темата Ч.Л. продава имот в този материал.
Тук ще поговорим за случаите, когато в обява за продажба на имот пише:
pushpin_1f4cc този имот се предлага за директни клиенти на агенцията;
pushpin_1f4cc или само за Ч. Л.
Както обикновено този надпис е в края на обявата почти невидим.

Какво се крие зад тези думи ?
Вълкът
Кой всъщност е вълкът?
Любим анимационен герой от култов анимационен филм, любим на деца и възрастни "НУ, ПОГОДИ"!

Покупко-продажбата на имот обаче, се случва веднъж или два пъти в живота на човек. Решенията които той трябва да взема са сериозни, отговорни, независимо дали е в ролята на продавач или купувач. В такъв момент повече от всякога има нужда от спокойствие, сигурност и човек на когото да се довери, а не да участва в анимационни филми.
Искаш или не, често ставаш, като участник в анимационен филм, при покупко-продажба на имот?

Към купувачите:
Звъниш по обява, като Ч.Л. (частно лице) и по дефолт се разбира, че ставаш директен клиент на агенцията, която продава имота!!!
Получаваш информация, отиваш на оглед, подписваш протокол, че дължиш определен процент и ако купиш имота плащаш комисиона.

За да се стигне до сделка трябва да се доближат интересите на „клиентите“, купувача и продавача.

Хайде сега да видим кой на кого е клиент? И как се гради доверието, когато представляваш продавач и купувач, който си видял веднъж на оглед и нямаш изградени отношения, права и задължения, освен за плащане на комисиона.

Не казвам, че е невъзможно, но за да сте сигурни най-малкото, което трябва да поискате като купувач „под дефолт“ от един оглед е:
pushpin_1f4cc писмено предложение на Вашето предложение за покупка;
pushpin_1f4cc писмен отговор от продавача;
pushpin_1f4cc доказателство, че продавача е съгласен брокера, който е наел за неговата продажба с договор да представлява и Вас като купувач и защитава и Вашите интереси.

Към този момент, това не е е изискуемо от закона.

Ако, като купувач си наел брокер на когото имаш доверие, да търси имот за покупка, когато в обявата пише култовата фраза: Този имот се предлага за директни клиенти на агенцията или само за Ч.Л., твоя брокер не може да те заведе на оглед, защото не го допускат.

И тогава какво става, този имот не е достъпен за теб, освен ако не си готов да платиш двойна комисиона.

Не, че брокерите колеги не трябва да защитаваме собствения си труд, защото има случай и на обратната крайност. В интерес на клиента купувач, когато не ме допускат до оглед, а имота наистина е добър за моя клиент, съм преглъщала възнаграждението, за да може клиента да купи подходящия за него имот.

Но малцина колеги ще го направят и не е редно, те просто няма да предложат този имот на клиента си.

Към продавачите:
Култовата фраза Ч.Л. любима на всички колеги брокери означава т. н. двойна сделка.

Вашия имот обявен за директни клиенти на агенцията или за Ч.Л. означава, че брокера на който сте се доверили да продава Вашия имот,
поставя първо личния си материален интерес, пред вашите интереси.

Тук е и вашата роля, като продавачи.

Моля взимайте информирани решения за хората с които ще работите.
Разгледайте техните обяви в публичното пространство, вижте имат ли обяви за Ч.Л. или за директни клиенти на агенцията. Това е индикация, че с Вас ще се случи същото.
Поискайте лично да видите обявата за продажба на Вашия имот, както и периодичен отчет за свършената работа.
На колко купувачи, брокери е предложен имота Ви,
как и къде се позиционира и какви са отзивите на хората.
Нужно е да бъдете сигурни, че имота ви се предлага на всички потенциални купувачи, а не се държи в базата данни на агенцията с която сте подписали договор.
Често така наречените "големи агенции", обясняват че ще продадат имота Ви, тъй като имат голяма база с купувачи. Но в същото време те пак го пускат за частни лица и не допускат клиенти на други агенции. По този начин имота не може да стигне до всички потенциални купувачи, които биха дали най-добра цена, за Вашия актив.

За да сте сигурни в коректността на брокера, искайте всички предложения за цена в писмен вид.
В противен случай, като продавач ставаш помощник на "любимия анимационен герой", Вълкът, който мисли само за себе си. Той е по своему толкова сладък в преследването на Зайчето с всичките му номерца, но победите му са временни, защото малкото Зайче, винаги успява да го надхитри.

Към брокерите:
Уважаеми колеги всъщност любимата двойна сделка, много често е наша временна победа над самите нас и нашата професия в дългосрочен план.

БЪДИ ПРОМЯНАТА е НАШАТА МИСИЯ

pushpin_1f4cc Във Веда Корект недвижими имоти променяме начина по който в България се правят имотни сделки:

С усмивка и любов към хората.

pushpin_1f4cc С грижа, опит и компетенция първо за интересите на клиента.

pushpin_1f4cc Вярваме, че всичко което се случва е за добро, един урок върху който трябва да поработим и да отвърнем с добро.

pushpin_1f4cc Да не правим това, което не искаме да правят другите с нас и тогава променяйки себе си, всеки един участник в една покупко-продажба: продавач, купувач и брокер ще се промени, както и начина по който в България се правят сделки с имоти.

БЪДИ ПРОМЯНАТА е МИСИЯ на този pushpin_1f4cc материал.

Моля взимайте информирани решения за Вашата имотна сделка.

За повече информация на ☎ 0876 543080