Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Как коронавирусът (nCoV) и падането на валутния борд ще се отрази на пазара на недвижими имоти

Във връзка с епидемията, която започна в Китай един от често задаваните въпроси към експертите беше следният: „Как коронавирусът ще повлияе на българската икономика и в частност на пазара на недвижими имоти?
17.02.2020
Във връзка с епидемията, която започна в Китай един от често задаваните въпроси към експертите беше следният: „Как коронавирусът ще повлияе на българската икономика и в частност на пазара на недвижими имоти?“

Даниела Грозева, основател на Първата в България Аукционна къща за продажби на имоти, пазарен експерт, обучител на агенти, отговори на въпрос, който сега тревожи много хора:

- Днес един клиент за покупка на 3-стаен ново строителство се отказа от сделка поради съвети на негови близки, че заради коронавирусът, може би ще се срине икономиката и най-добре е да изчака с покупката до юни. Истинска причина или предтекст?!
Около тази болест се създава егрегор и сега тя вече ходи по планетата, или по-точно – по заглавията на медиите. По един или друг начин взаимно координираме данните, които да са в него, без да е нужна специална организация. Хората изпадат в паника и медиите, започват да приписват ужасните числа които не са свързани с това заболяване. По този начин се формира една глобална мисъл-форма, която ни засмуква и ние подсъзнателно възприемаме информацията чрез нея.
Да, има карантина, затварят границите, държавата е принудена да отговори на тези слухове. Но това е толкова краткотрайно и моментно в сравнение с пазара на недвижими имоти, където има много дълги цикли, така че отговорът ми е: коронавирусът няма да се отрази на пазара на недвижими имоти.
Хората ще продължат да се раждат и умират, да се женят и да се развеждат, ще се преместват в други градове в търсене на работа и обучение и т.н. и съответно ще се продават, купуват и наемат недвижими имоти.
Бившият американски президент Барак Обама нарече еболата основната заплаха за човешката цивилизация. Кой сега помни ебола? Ами другите епидемии, свинският грип, птичият грип, СПИН? Задачата на медиите е да ни плашат!
Колега от офиса сподели, че той и собственика на апартамент под наем са се стресирали при срещата за оглед на 3-стаен апартамент в Цариградски комплекс с двама млади кандидат наематели, приличащи на китайци. Неизбежно е. Хората около нас ни влияят с мислите си, както и ние оказваме въздействие върху тях.
Скоро четох коментар на потребител под статия за цените на новото строителство: ”Не купувайте ново строителство, ако не искате да се разболеете от коронавирус, строителите доставят много материали от Китай”?!..

Другият наболял въпрос към този момент, с който също се спекулира е: „Какви ще са цените на имотите след падането на валутния борд?“
- Прогнозират, евентуалното падане нa вaлутния бoрд в изчaквaнe зa нaвлизaнe в Eврoзoнaтa дa нaкaрa мнoгo хoрa дa инвecтирaт в нeдвижими имoти?! Не мисля, по-скоро спестяванията се обръщат в eврo, както и продажната цена. От години цените на недвижимите имоти се обявяват в евро, но често продажната цена се изплаща в лева по фиксинга на БНБ, който е 1,95583. Напоследък просто се наблюдава тенденцията продажната цената да се изплаща в евро, но тaкa или инaчe бизнecът прoдължaвa дa гeнeрирa лeвoвe. Кoнфликт би ce пoявил при еддн пo-виcoк вaлутeн курc, кoйтo би oбeзцeнил лeвa, но не набюдаваме тенденциия за финансова несигурност. Пазарът за недвижими имоти към момента е стабилен, а задачата на медиите е да ни плашат!