Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Намери време за твоята сделка с имот

Ако се фокусираш върху това в което си много добър и то ти харесва, ще намериш начин и средства да делегираш другото на хора, които го правят по-добре от теб. Това съответно ще доведе до по-добри резултати и ще освободиш време за важните за теб неща.
13.10.2020
Често казвам на своите клиенти по сделка с недвижим имот продажба или покупка и работата ми с колеги, че времето не е просто пари, времето е нашият живот! То е най-ценния ни безплатен ресурс и най-вероятно затова си позволяваме да го разпиляваме. С кого и как го споделяме е въпрос на наш личен избор и когато става дума за бизнес отношения моят избор е да го дам на хора, които имат истинска нужда, ценят труда ми и са готови да заплатят за него.

Тук темата е не дали да продавам сам или с няколко брокера, а „Какво искам да постигна с това?“ и „Как?“. Важно е да си дадем отговори на следните въпроси:
  • С какви конкретни стъпки ще постигна целта си (продажбата или покупката на недвижим имот) – ще придам търговски вид на имота; ще направя качествено заснемане; ще напиша подходящ текст за обява; ще отговарям на запитвания по телефона, имейла, Фейсбук и т.н. във всеки един момент от деня и седмицата, ще правя огледи? Или - ще преглеждам всички обяви, които излизат в района; ще звъня многократно за да проверявам тяхната достоверност; ще провеждам огледи, за да се обеда дали предлагания имот, отговаря на желаните параметри. Това правят всички, но дали е достатъчно за успешната покупка или продажба на имот?
  • Готов ли съм да се фокусирам всеки ден върху целта и как си гарантирам, че отделям достатъчно време за постигането й?
  • Дали да го правя аз или да го делегирам?
  • Каква се очаква да бъде отговорността на тези, няколко брокера, които ще продават един и същи имот? Каква е тяхната мотивация?
  • Какво е качеството на фокуса на собственика, който продава сам? Познава ли достатъчно добре аспектите на този процес: анализ на пазара, правен анализ, работещ маркетинг, договаряне, снабдяване с необходимите документи и т.н., за да продава сам най-ценния си актив?

Ще кажете „Добре де, ако стане…, когато стане…, все от някъде ще стане сделката…“ и всъщност това получават и собственикът на имот и брокерите, работещи на този принцип. Обичам българските поговорки – „Каквото повикало, такова се обадило“. И така сделката с имот се превръща в една изтощителна неизвестна. Брокерите и собствениците на имоти, които работят на този принцип правят огледи, често пъти вечер и в почивни дни и лишават себе си и семействата си от времето прекарано заедно.

Повече от 20 години оперирам на пазара с недвижими имоти. Въпреки развитието на обществото и технологиите за това време, този процес си остана все същия - за да стигнат до сделка, брокери и продавачи разпиляват времето и енергията си обикновено с многочислени, непродуктивни огледи с неквалифицирани купувачи в най-неподходящото време. Чак сега хората, които работят в сферата на покупко-продажба на имоти и собственици на имоти започнаха да избират естествената посока на взимането и даването – „Дай за да получиш“, да ценят времето и енергията си, да търсят решения по метода win-win (Аз печеля и Ти печелиш). Само тогава има резултат, защото има баланс!

Ще споделя, че след като аз избрах тази посока и преодолях страха, че няма да имам клиенти (след като им откажа да работя по стария начин с неквалифицирани купувачи и продавачи и огледи по всяко време), всъщност осъзнах, че така помагам и на тях и на себе си. Чрез структурна система за иновативни продажби, клиентите ми могат да планират сделката с имот, за конкретен срок и на максимална цена. Сега имам повече клиенти, които се нуждаят, ценят труда ми и са готови да заплатят за него. Имам повече свободно време за семейството си, за личното си развитие и съм по-уверена и удовлетворена. От своя страна клиентите ми също пестят пари, време и нерви, не участват в огледите и преговорите, получават агресивен маркетинг, който достига и активира всички активни и неактивни купувачи, провокира ги да дойдат, да видят имота, да го оценят (само, ако се приемат писмени предложения за закупуване, ако се направят огледи на имота само в два определени дни и след правилно управление на процеса се постига максимална цена).

Как го постигнах:
1/ Започвам деня със зареждане. Всеки знае сам какво го зарежда сутрин - мисловно, физически и емоционално?! Най-важното е да не са саморазрушителни неща, като телефона, сърфиране из Фейсбук, игри, имейли и т.н.
2/ Всеки ден отделям специално време за да се фокусирам само върху двете най-важни неща за моя бизнес: работата с клиенти и привличане на нови клиенти.
3/ Планирам седмицата си предварително, включително и огледите на имотите, които продавам – имотът може да се види само в определени дни и в определени часове.
4/ Фокусирам се върху постигането на планираните резултати (с какви конкретни и масирани действия ще реализирам сделките с имоти), правя си списък с маркетинговите действия и си блокирам време в календара в което ще се фокусирам върху изпълнението им. Така се повишава ефективността и качеството на изпълнение на задачите и се освобождава време за важните неща.
5/ Правя това в което съм най-добра и което ми носи най-голямо удовлетворение, другото го делегирам. Така най-лесно печеля свободното времето за което споменах по-горе. Всеки може!

Направете си следното упражнение: напишете ежедневните си бизнес дейности, като ги разделите в 4 групи: 1. Дейности в които сте много добри; 2. Дейности в които сте добри; 3. Дейности в които сте ОК, но не сте много добри и не харесвате, съответно и не ги правите много добре; 4. Дейности в които сте зле, но ги правите, защото сте свикнали, защото няма кой друг да ги прави или защото не може да си позволите да дадете да ги прави друг. Разгледайте ги внимателно и зачеркнете тези в колонки 3 и 4.

Пример:
Deynosti 1

Ако се фокусираш върху това в което си много добър и то ти харесва, ще намериш начин и средства да делегираш другото на хора, които го правят по-добре от теб. Това съответно ще доведе до по-добри резултати, ще освободиш време за важните за теб неща, в които си истински добър и правиш с удоволствие. А нали това е целта?

Уважаеми собственици, дали продажбата на имот е Вашата силна страна? Ако не е, все пак вземете информирано решение и го делегирайте на правилните хора, като изисквате гаранция за резултати.

Очаквайте повече по темата в следващата статия.

Запишете сега час за безплатна опознавателна среща, в която да разгледаме Вашата ситуация и да предложим решения на тел.: 0888493918 или на имейл: @