Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Поглед към историята на квартал Лагера в София

Лагерът е жилищен комплекс на София, който получава името си от съществувалия на неговата територия военен лагер.
30.08.2018
Лагерът е жилищен комплекс на София, който получава името си от съществувалия на неговата територия военен лагер. През 20-те години на 20-ти век започват да се заселват бежанци от Добруджа. Постепенно се разраства и започва да се нарича квартал „Добруджански“. Общинската управа предоставя на бежанците терени, върху които си построяват еднофамилни къщи. Строителството се улеснява от работещата наблизо частна тухларска фабрика на братя Диневи.

Oсновното застрояване на комплекса е от 60-те години, когато архитект Богдан Томалевски изготвя съвременното му градоустройствено решение. Почти всички сгради в района са с централно топлозахранване.

На широките зелени ливади, лятно време квартирували войска на палатки. Тук също са ставали военни тържества и упражнения. Лагеруването на войската по тези места е оставила името на „Лагера”. По протежението на шосето от Руския паметник до Княжево отдясно са били разположени ниските землянки на военния лагер, а от ляво дъсчените трибуни на Хиподрума.

До 1901 г. транспортната връзка на живущите в близост е бил конски трамвай.

Първият електрически трамвай по тази линия е бил построен на 01.01.1901 г. През 1905г. еднолинейната трамвайна линия в София е била дълга 18 км. Таксата на първа класа е била 15 стотинки, а за втора - 10 стотинки. Местата в първа класа рядко са били заети. Малцина са рискували петте стотинки за меките възглавници на първата класа. Общинската статистика отбелязва, че през 1905 г., трамваите в София са превозили около 3 235 950 пътника. А през 1972 г. - 380 милиона.

С прокарването на електрическия трамвай и сравнително евтините за времето дворни места е започнало заселяването на софийското предверие – селището Красно село. Съществуващите улици са били кални и прашни, въобще без никаква шосейна настилка. Водопровод за питейна вода въобще не е съществувал. Прокарването на водопровод по някои от централните улици на Красно село станало след Първата световна война към 1918-19 година. Вода се ползвала от тези водопроводи само от уличните чешми, намиращи се на кръстовищата.
Въпреки, че първата електрическа крушка светнала в София на 01.11.1900 г. осветлението в поселището е било с газови лампи с фитил и абажур.

И така до наши дни...