Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Покупко-продажба на имот през зимата - плюсове и минуси

Жилище се купува зимата, за да се види дали има течове, мухъл, дали е топло или вее!
26.01.2018
За да не се окажете "на кънки", свалете калцуните след огледа :)

Уважаеми купувачи!
Пролетта и лятото са най-активните сезони за закупуване и продаване на имоти. Поради тази причина вероятно ще обмислите варианта да пристъпите към покупка през зимата, тъй като тогава търсенето е по-слабо.
През зимата ще видите и разберете неща, който бихте пропуснали през лятото:
- През зимата, когато е по-мрачно ще придобиете реална представа за количество естествена светлина, която може да влезе и ще предвидите преди да правите ремонт възможността за добавяне на прозорци например и цялостния интериор на жилището.
- Когато оглеждате апартамент за продажба, обърнете внимание на сградата, в която се намира. Ако е ново строителство, то тя ще отговаря на стандартите и няма да има нужда от допълнителна изолация, например. Ако сте поискали от Вашата агенция за недвижим имот да предложи избор на недвижим имот старо строителство, то обърнете внимание на направените ремонти. Най- добрият вариант е ако цялата сграда има външна изолация, добра дограма и отопляеми общи части, но може и да няма.
И тогава в зависимост от това с какво изложение е жилището, може да прецените до колкото то ще е топло или студено. Външен апартамент с изложение север например означава, че през лятото ще ви е прохладно, но пък зимата сметките ви за отопление могат да са по-високи, защото жилището се стопля по-трудно.
Южният апартамент пък е топъл, но понякога твърде слънчев, така че може да се нуждаете от щори и климатик, а вие например да не сте любители на климатиците. Запад и изток са най-приемливи особено ако сте любители и отглеждате стайни растения.
- По време на зимни огледи за покупка на имот ще придобиете представа и за съседите – дали поддръжката на общите части е добре организирана, все още не е или никога не е имало такава. Поинтересувайте се дали сградата има домоуправител, какъв е редът за почистване и поддръжка на общите части и района около този имот - все пак този апартамент за продажба ще бъде Вашият нов дом!
- През лятото може и да пропуснете, но през зимата със сигурност ще разберете и можете да предвидите и планирате по-успешно наличните опции за отопление на жилището и разходите за отопление /важно перо във всеки бюджет при покупката на имот/.
- Със сигурност през зимата няма кака да пропуснете помещенията в лоши некачествни сгради, особено гледащите на север, защото те често стават само за замък на ледената кралица, а и като най-студена точка на сградата се овлажняват, мухлясват и да прецените дали бихте инвестирали парите си, който в не малко случаи са заемни и ще изплащате дълго време.
- Много хора бързащи да се приберат на топло не взимат насериозно проблема със снегонатрупването, но то крие много опасности. То е и предразполагащ фактор за образуването на ледени висулки и последващо заледяване, което е най-амортизиращият фактор за един покрив и изключително опасно за преминаващите под стрехите хора и коли.
- След красивия снеговалеж, заледяването на падналата снежна покривка върху тротоарите и подходите към подземните гаражи е неприятен , така че бъдете внимателни, защото снегът се отъпква, замръзва и става доста опасен за пешеходците и голямо предизвикателство към шофьорите, опитващи се да се приберат или излязат през замръзналата рампа.
- Друг неприятен момент след снеговалежа е, когато температурата се повиши и снега започне да се топи, а снежната покривка се превърне в киша, която от своя страна при понижаване на температурите се превръща отново в лед , ”голям купон„ - мокри крака, не е точно време за огледи или напротив !?
Хубавото е, че вече има фирми на пазара който предлагат почистване, опесъчаване и премахване на падналата снежна покривка от гаражни рампи, открити паркинги и тротоари с време на реакция до 4 часа!
В зависимост от терена за почистване се предлага машинно почистване или ръчно.
Покупко-продажба на имот през различните сезони има различни тънкости.
- Когато огледът за избор на недвижим имот е вече организиран, макар и да е студено, положете усилия да бъдете максимално концентрирани върху района, ако не ви се разхожда наоколко и не познавате съвсем добре района обърнете внимание на инфраструктурата и не се притеснявайте да задавате въпроси на брокера от избраната агенция за недвижими имоти.
Брокерите на недвижими имоти знаят в повечето случаи подробности за квартала, в който търсите да закупите имот. Добрият брокер познава района като пръстите на ръката си. Той отлично знае къде е шумът, къде са магазините, училищата, къде е градинката и коя част от квартала е най-доброто място за Вас. Агентите биха могли веднага да Ви дадат информация за демографията, престъпността и условията в квартала. Те са наясно с цените и техните тенденции и могат веднага да Ви ориентират защо един имот е по-скъп от друг.
В определени сезони се случват определени неща на пазара за недвижимо имущество. В някои сезони е по-добре да продаваш имоти, в други е по-добре да купуваш имоти. В някои сезони определен тип имоти са по-изгодни, в други сезони е обратното.
През зимата нещата са леко пасивни, но не и за мотивираните купувачи и тези, които търсят по-добри цени. През зимния период купувачите определено са по-малко. Сега е подходящ момент за адекватно пазарене.

Съвети към продавачите !
От една страна на огледи в зимния период ще идват предимно качествени купувачи /не екскурзианти/.
Голяма част от продавачите след успешната 2017 г. обаче рязко вдигнаха цените, с надежда за изгодна сделка и това стъписва купувачите и те дадоха малко назад.
Уважаеми продавачи, купувачите ще платят за Вашия имот не сумата, която ви е необходима. Ще заплатят толкова колкото струва имота на този пазар, в този този момент.
Вярно е, че има повишено търсене на имоти, банките дават изгодни кредити и пазара беше възходящ. Това се промени още първото тримесечие на 2017г. от Агенцията по вписвания се забеляза 30% спад в сделките. Банките заговориха, че времето на ниските лихви по кредитите изтича. Пазара все още е стабилен и цените се задържат, но и това няма да продължи дълго време.
- Това, което може да направите, като продавачи е да се доверите на специалист в ценобразуването на вашия имот.
- Да почиствате имота си добре от снега, ако има такъв, и да го държите топъл, когато ще има огледи. Определено това би разведрило огледите. Подходящи напитки са чайовете, а при определени обстоятелства може да се предложи и чаша чай с ром, вино или уиски.
- Ако сте продавач, то Вашият консултант ще запази дома ви чист и ще е подготвен със калцуни за всеки оглед.
- Ще филтрира всички онези досадни и съвсем безсмислени огледи някои от тях провокирани от нездраво любопитство, злонамереност. В стремежа си да сключите сделка, той ще намери сериозния, реален купувач, ще му опише офертата и ще свърши важната работа вместо Вас.
- Има имоти, които биха се продали през всеки един от четирите сезона през годината. Това са апартаментите и къщите, които са разположени в града, където обикновенно винаги се почиства и всичко изглежда добре.

Определено всеки сезон си има и плюсове, и минуси !

ИНТЕРСЕНО СПОДЕЛЕНО ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! Какви са причините и как се образуват ледените натрупвания в улуците и водосточните тръби?
При наличие на дървета в близост до сградите трябва редовно да се извършва почистване на улуците. Падналите листа и малки клони са предпоставка за запушване на водосточните тръби и последващи течове.
През зимата, при внезапно повишаване на температурите и отново застудяване, по олуците се образуват ледени висулки и големи образувания, които могат да застрашават минаващите под стрехите хора. Също така създават предпоставки за пробиви и течове в покривите. Своевременното им отстраняване е важно, за да предпазите вашият покрив от повреди, както и за гарантиране сигурността на хората, преминаващи покрай сградите.
При проектиране на покрива на сградата отношението форма/възможност за образуване на висулки е последното нещо, за което проектантът се сеща. Обикновено се мисли за естетика, изолации, предотвратяване на течове и прочее важни неща. Обаче идват няколко мразовити седмици през януари или февруари и ето ги висулките - красиви, но опасни.
Определящото за образуване на висулки е къде се събира водата от покривните плоскости.
При избор на плосък покрив с вътрешно отвеждане на водите проблемът от само себе си отпада. Разбира се, това води до други опасности, като заледяване на воронки и събиране на вода и лед в тяхната зона, снежни навявания в зоната на бордовете и т.н. При систематично отчитане на всички възможни влияния винаги се намира решение.
Друга възможност е да се използва скатен покрив. В този случай най-важното за предотвратяване на образуването на висулки, от конструктивна гледна точка, е способността на улука да се деформира. Водата от разтапящия се сняг трябва да тече равномерно по постоянен наклон към водосточната тръба. Висулки се образуват на места, където водата неконтролирано прелива, поради промяна на геометрията на улука. Тъй като неговата коравина е винаги по-малка от тази на елемента, към който е закрепен, определящ е избора на място за монтаж. Макар и да има много варианти, те могат да се сведат до два главни: "седящ" или "висящ" улук.
Седящият улук се монтира върху някоя част от конструкцията на покрива - края на стрехата, специална стоманена или стоманобетонна конзола, или друг елемент. Определящото е, че той е "стъпил" върху нещо по- здраво.
За разлика от него висящият улук е захванат през определено разстояние със скоби към последния елемент на покривната конструкция. Неговата геометрия се определя не само от коравината на този край на конзолата (била тя дървена, бетонна или стоманена), ами и от скобите и от собствената му деформативност. Следователно висящият улук е много по-уязвим към промяна на формата.
За да се избегне образуването на ледени висулки е необходимо следното:
1. Да се държи сметка за деформативността на елементите, към които се захващат улуците.
2. Да се използват достатъчно здрави скоби за закачане на висящите улуци.
3. Самото прикрепване да се осъществява през по-малко разстояние.
4. Върху плоскостите на скатните покриви да се монтират снегозадържащи скоби. Те възпрепятстват хлъзгането на големи късове сняг и лед към улуците, което също би ги деформирало.
5. Водосточните тръби да са достатъчно на брой и равномерно разпределени.
6. Да се използват нагреватели в улуците и водосточните тръби, срещу заледяване.