Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Продавате жилищен имот – няколко съвета за които не се говори

20-сет безценни съвета, как да направите продажбата си успешна
02.08.2021
1. Подгответе са да отговорите на въпроса ЗАЩО?
Защо продавате имота? Отговорете си първо вие и имайте отговор за купувачите.

2. Проверете дали имате оригинални нотариални актове (договор за покупка), удостоверяващи правото на собственост документи.
Често, особено,когато са наследствени,документите изглеждат, като оригинал, но са копия и са проваляли сделки в последния момент.

3. Най-важното нещо преди продажбата е да направите правен анализ на собствеността! Извадете всички необходими документи за сделка или го делегирайте на вашия брокер. Част от тях имат давност, но ако имате мотивацията да продавате, ще го направите. Попитайте ни за всички необходими документи.

4. Ако нямате застраховка на имота, направете си.
Няма по-стресиращо нещо, ако продавате обзаведен имот, но не само и имотът се наводни или се случи нещо в процеса на продажбата.

5. Направете 3DТУР заснемане на имота.
Там има опция за измерване на всякакви разстояния, комуникирайте го с вашия брокер или клиент. Това ще спести доста не продуктивни огледи, назначавани обикновено в най-не подходящото време.

6. Планирайте огледите само в определени дни и часове на седмицата. Попитайте ни защо?

7. Проветрявайте поне по 5 минути преди огледа. Ако имате домашен любимец, гледайте той да не е в дома по време на огледите, както и членовете на семейството.

8. По възможност не присъствайте на огледите.
Знаете ли, че собственик, който присъства на оглед, няма да получи максимална цена за имота си? Доказано е!

9. Предварително си направете подробен списък и описание на всички вещи, уреди, оборудване, което остава в имота.
Не това, което няма да ви трябва – тотрябва да бъде изнесено, а на това, което остава в имота, ако го продавате обзаведен или полуобзаведен. В 3DТУРА има опция за инфо точки, бихте могли да опишете какво остава.

10. Подгответе гаранционни карти, фактури за мебелите и обзавеждането, което оставяте, ако пазите такива.
При продажба на имот с мебелите и обзавеждането, продажната цена би могла да се раздели за покупка на имота и за покупка на мебели, обзавеждане и оборудване, само ако имате всички фактури за стоките и услугите, и сумата отговаря на сумата в договора за обзавеждане и оборудване.

11. Разчистете мазето, тавана, гаража.
Ще ви бъде по-лесно да се изнесете и да ги освободите, ако започнете да изхвърляте и събирате вещите. Дори и да не сте слизали в мазето и то да е отключено или да не знаете кое е и никога да не сте го ползвали, преди стартиране на продажбата го намерете, разчистете и осигурете достъп.

12. Подгответе торбичка с чисти калцуни, която да е във входното антре и да ви е удобно да ги давате на всеки посетител. Дори домът да е за ремонт, чистотата и отношението ви към дома е много важна.

13. Подгответе ключове, чипове списъци на доставчици на СОТ, абонат и номера за плащане към доставчици, договори за присъединяване и други телефони.

14. Подгответе се за въпроси за разходите по ползването на имота, професионален домоуправител, ремонт на общи части.

15. Погрижете се крановете да са изправни и чисти. Купувачите често пробват налягане на водата и дали всичко е в изправност.

16. Ако има вградени гардероби и кухни, които ще останат, като трайно прикрепени, почистете и подредете. Бъдещите купувачи проверяват дълбочина на шкафове и е добре те да бъдат чисти и подредени, в идеалния случай - празни.

17. Ако се продава имот, в който се живее е много важно имотът винаги да е чист и подреден. Имаме изградена система за поддържане на дом, когато се продава, а в имота се живее.

18. Подгответе съседите и не влизайте в конфликти с тях.
Купувачите често разпитват съседите за имота, за собствеността, за проблеми в сградата. Ако имате огледи бъдете точни при среща,ако вие присъствате, не комуникирайте със съседите освен поздрав, когато сте с купувачи, никога не се знае кой какво ще каже. Купувачите са мнителни.

19. Помислете и си отговорете къде ще отидете, когато продадете имота? Или - Какво ще правите с парите когато продадете?

20. Задайте си 4-те основни въпроса:
- Какво би било за мен, за бизнеса ми, ако продам имота?
- Какво би било, ако не го продам?
- Какво няма да се случи, ако не продам имота?
- Какво няма да се случи, ако продам имота?

Готови ли сте? Не е нужно да бъдете сами. Обадете се сега на тел.: 0888493918 или ни пишете на имейл: @

Ако се продава имот, в който се живее е много важно имотът винаги да е чист и подреден. Как да поддържаме дома си и той да изглежда винаги чист и подготвен за огледи? Изпратете имейл на @ с текст “Чек лист за чист и подреден имот” и ще получите още полезни съвети и бърза и удобна система за подържане и разчистване на дома.

Аз лично поддържам дома си по система и тя работи много ефективно. Затова реших да подготвя подобна за хора, които продават имотите си, за да им е по-лесно и удобно. Ако желаете чек лист с полезни съвети, моля, пишете ми на имейл или споделете с някого на когото би му било полезно.