Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Специален регистър за предварителните договори?

Дали това е решение, което може да осигури защита за продавачите и купувачите, четете в интервюто на г-жа Даниела Грозева за Факти.бг
30.09.2016
Публикувано във Факти.бг
Наскоро от Нотариалната камара предложиха предварителните договори да се вписват в специален регистър. Според брокери, това е единствената защита както за това, че продавачът ще си получи парите, така и, че купувачът ще си получи имота.

„Знаем, че между изповядването и самото вписване на сделката срокът е различен – минимум 5 дни, а понякога 15-20 дни. Единственият начин да се защитят клиентите е да получат продажната цена. Дали тя ще бъде в някаква escrow сметка или по сметка на нотариусите и след вписване и излизане на удостоверение за тежести, от което е видно, че няма друго вписване, ще се предадат парите, зависи от договореността между страните. В момента действително продавачите и купувачите нямат никаква друга защита”, каза за читателите на Факти.бг Даниела Грозева, член на УС на НСНИ.

Вписването, което се предлага от Нотариалната камара, ще даде повече светлина и информация за един имот, но не е достатъчно условие, което би осигурило защита на страните. Преди година беше допуснато предварителните договори да се вписват, но само доброволно. След няколко месеца тази възможност беше отменена. „В България нотариусите казват, че работят само с документи. Нe е така в редица други държави, където нотариусите имат застраховка и нещата стоят по по-различен начин. Такъв пример е Русия. Вярно е, че част от клиентите в първия момент са против това парите да отидат в служебната сметка на нотариуса, но след като им обясним, че това е единствения начин да бъдат защитени, се съгласяват”, допълва Грозева.