Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

За нереалистичните очаквания на някой участници в пазара на имоти

Коментари на работещи в бранша
24.06.2022
Публикувано в Сега на 23.06.2022 г
Панелка в "Младост" е по-скъпа от апартамент в центъра на Атина.

Засиленото търсене на жилища довежда до абсурди и в сайтовете за имоти се появяват оферти за панелки в периферни квартали на цената на апартаменти в центъра на София или и дори на Атина.

Около дузина са обявите в София за панелки над 200 000 евро

Според Даниела Грозева от „Веда Корект“ у нас поначало всички продавачи винаги пускат офертата си с поне 15-20% по-висока от пазарната цена, за да има нещо за пазарлък. „Отделно така ги съветват и брокерите, към които те се обръщат за съвет и съдействие. 20-30% от собствениците на имоти, търсещи купувач, искат много високи цени, водени от нерационални желания, че все ще се намери някой да даде исканата сума,
„Във всички случаи задържането на високата цена носи загуби на продавачите, защото жилището стои на пазара нереализирано“, припомня Грозева. „Част от продавачите на високи цени пускат обява просто за да пробват.

Причината е, че са чули за възходящите тенденции на пазара. В момента наистина има прекалено голямо търсене, което не е добре и крие риск от балон. Много са покупките с кредити. При качване на лихвите балонът ще се спука“, прогнозира тя. По думите й купувач, тръгнал да придобива имот, търси на пазара около 4 месеца и затова не бивало да се продава и бързо, например до 14-ия ден.

Вижте повече коментари на работещите в бранща, в статията на вестник СЕГА: тук