Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Защо не трябва да ползваш брокер на недвижими имоти!

Собственик на имот = достатъчно и необходимо условие за продажба
02.03.2021
Кой е по-добър от специалиста, който прави това всеки ден? За да купиш или продадеш имот не се изискват “специални” умения. Ти си горд Собственик на имот = ДОСТАТЪЧНО И НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ за покупко-продажба. Факт.

Няколко снимки с телефона. Няма нужда да затваряш капака на тоалетната чиния например, въобще не са ти нужни никакви специални приготовления – да е почистено, добре осветено, да има схема на имота за да е по-нагледно… Определяш цена – толкова колкото ти трябва или по-висока, за да можеш да се пазариш. Качваш си обявата в имотен сайт и започват да ти звънят всеки ден през първите две седмици. Знаете ли защо през първите две - ще Ви разкажа в другата статия.

Казваш си: Аха добре, има интерес към имота. Звънят най-често брокери и всички имали купувачи. Купувачите не гледат ли имотните сайтове? Не виждат ли обявата? Превръщаш се в много търсен човек, а телефонните разговори са „интересни“ и по всяко време на денонощието - по-раничко сутрин, вечер след работа, по празници, събота и неделя. Още по телефона понякога коментират цената не е ли висока, но на теб толкова ти трябват. Ти не подаряваш имот, ти го продаваш!

И започва “продажбата„ гарнирана с безсмислени, безрезултатни огледи, назначавани обикновено в най-неподходящото време. Ти все пак си на работа, не можеш да правиш огледи по всяко време! Но „не бързаш“ знаеш, че имот не се продава лесно.

След месец вече много ти писва, някакви хора идват и си отиват и нищо. За разнообразие от време на време получаваш по някой въпрос. “Защо се продава имота?“ е най-безобидния. Мислиш си „Не съм длъжен да разказвам на всеки“. Други пък искат да видят документи за собственост, каква е квадратурата на имота, колко на квадратен метър се продава имота.

След два месеца, почти нямаш обаждания, сваляш цената…, след още един отново. Ако си късметлия между 3-я и 6-я месец се появява ЕДИН “купувач“= ЧОВЕК ОТПРАВИЛ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЦЕНА, КОЯТО НЕ ТИ ХАРЕСВА. Изтъква всички минуси на имота на квадрат (здраво те ядосва), но човека има само толкова пари и кредит ще тегли, и не може да си позволи повече. Това е цената. След 3-я до 6-я месеца едно неприемливо предложение… Довършете историята… В ПРИКАЗКИТЕ ОБИКНОВЕНО ИМА ЩАСТЛИВ КРАЙ!

Ти си собственик на имот/и, вероятно родител, може би и работодател, или работиш, имаш семейство, цели и ангажименти и имот за продажба.

Кой е по-добър от специалиста, който прави това всеки ден? Може пък да си ти. Защо не? Ела и ни стани колега. Има такива случаи. С радост ще ти помогна. Има шанс да разбереш кои са истински важните неща за теб, в които си много добър, съставяш план за действие и го изпълняваш без да губиш фокус и енергия. Как?.
Като си задаваш така наречените качествени въпроси с главно К:
  • Какво искам да постигна с продажбата на имота?
  • Как продажбата, би се отразила на мен, семейството ми и моя бизнес?
  • Какво ще се случи, ако не продам до 3-и месеца?
  • Какво е необходимо да направя за да продам имота си изгодно?
  • Как да получа добра цена?
  • Какви инструменти да използвам, за да привлека купувачи?
  • Какъв подход по време на запитванията по телефона да имам, за да си спестя непродуктивни огледи на имота?

Би могъл да си гарантираш максимална цена за продавания имот за конкретен срок без излишни огледи, без стрес, загуба на нерви и време. Kакво избираш?

Искаш ли да разбереш повече или да споделиш друга гледна точка? Попитай ме сега, не отлагай: 0888493918