Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Как да оценим имота си

На каква цена да рекламирате имота?
28.02.2019
На каква цена да рекламирате имота?

За да продаде имота си в София (и в други региони) собственикът е необходимо да определи първоначалната цена, с която да се позиционира на пазара. За да определи цената, продавачът трябва да направи сравнителен анализ на подобни на своя имоти. Най-често избира да рекламира с цена над средната или най-високата, с надеждата, че някой е готов да я плати. Хипотетично, това е възможно.

Какво се случва в действителност? Когато продавачът излезе на пазара с цена, която надвишава цената на обектите на съседите му, той ще „помогне да се продадат“ техните имоти. От самото начало на продажбата, дори и средната цена ще бъде неконкурентна: купувачът ще купи от съсед, ако е по-евтин и условието е почти същото. И тогава, с течение на времето, „чудото“, което продавачите очакват няма да се случи! В сравнение със своите съседи, апартамента му ще струва все повече и повече, а оттам и шансовете да го продаде - все по-малко.

Може ли имотните сайтове да оценят имота?

Те не знаят действителната, фактическа продажна цена на недвижимите имоти. Знаят само цената, за която собствениците рекламират своите обекти.

Така че, има 3 цени на пазара:

Pic3

Как да разберете колко струва един имот?

Имотът струва толкова, колкото купувачите плащат за него. И тази цифра може да се получи по два начина: движение от горе на долу или отдолу нагоре. Няма трети начин.

Ако стартирате рекламна кампания с цената на търсенето, всички купувачи в този ценови сегмент и малко под нея ще могат да видят този имот. Защо? Купувачите, като правило, подценяват своите бюджетни покупки, а продавачите надценяват цената. Ето защо, при пускането на филтри при търсене на желания обект в рекламата, потенциално вашите купувачи не виждат имота ви.

Шансовете за намиране на идеалния купувач са много по-големи, ако всички купувачи виждат имота, който се продава.

Ето и един пример:

Pic4

Всеки продавач иска да продаде на максимална цена, а всеки купувач да купи на минимална цена!

Продавачите надценяват имота си с 10-20%, с презункцията, че съществува купувач, който би дал тази цена за техния имот по различни причини: заради училището на детето му, близостта до родители, месторабота, локация и други и наистина има такъв шанс макар и 1/1000. Завишава се цена и с идеята за пазарлък. Купувачите от своя страна прикриват възможностите си с 10-20%.

Така, ако пазарната цена на 3-стаен апартамент е 100 000 €, продавачите го обявяват на 110 000 €. Идват купувачи, които са с възможности за 130 000 € и имотът не им е интересен. Огледи има, но предложения няма. Това заблуждава собствениците, че има интерес към имота. От друга страна, тези които биха го купили, оглеждат имоти до 80 000 € и затова не виждат този имот. Имотът се застоява на пазара и цената му започва да пада.

Вижте тук успешна алтернатива. Обадете се за среща: 0888 49 39 18