Веда Корект - Агенция за недвижими имоти

Нагласа за успешна продажба на имот

Правилната нагласа ще Ви осигури продажба на имот на максимална цена за конкретен срок
20.10.2020
Много е важно да намерите време за Вашата успешна сделка с имот, както вече казахме в предишната статия (може да я намерите тук ). Няколко снимки и обяви в два - три имотни сайта са крайно недостатъчни за една ефективна продажба, но без осъзнат градивен старт на деня, никакви стратегии за продажби, не биха били достатъчни. Стартирайте денят си силно, без реактивни дейности, телефон, социални мрежи, новини и т.н. Стартирайте денят си, като си изградите сутрешен ритуал за нагласа и го изпълнявайте всеки ден, започвайки деня си с него. Аз, например започвам с благодарност. Благодаря мислено на хора и ситуации в живота ми. Правя си дълбоки вдишвания с ТЕС медитация. Визуализирам си дългосрочните и краткосрочни цели. Разходка, гимнастика, четене на книги и други подобни дейности, биха могли да са добро начало за деня.

И понеже темата е за продажба на недвижим имот, независимо дали сте брокер или собственик, представете си реализирана продажба на максимална цена. Независимо дали имотът, който се продава е красива къща или панел за ремонт, на първи или последен етаж, който не се "търси", знайте, че идеалният купувач за всеки имот съществува. Не си позволявайте ограничения от рода: трудно ще се продаде, за ремонт е или имотът ми е скъп, малко са хората които биха го купили.

Имайте нагласа за успех! През всичките години в които работя никога не съм се съмнявала, че няма да продам имот. Идеалният купувач съществува за всеки един недвижим имот! По дефиниция, идеалният купувач е този, който най-много го устройва имотът, който се продава по някаква причина, близост до училище на дете, на родители и т.н. и ще заплати най-висока цена за този имот. Нашата задача е да го намерим.

Покупката на недвижими имоти често е въпрос на ценности, на безопасност ако щете, така, че знайте, че нагласата Ви като собственик или брокер към имотите, които продавате е много важна и зависи от това, как започвате деня и върху какво се фокусирате. Имайте целите си постоянно пред очите си и както казва Брайън Трейси - „Фокусирай се върху целите си по колкото може повече пъти на ден“. Така, че програмирайте се за успешна продажба на имот ежедневно и си гарантирайте конкретни действия за реализирането им, но това е следващата тема.

Има три ключови елементи за успех според Тони Робинсън:
1. Ясни цели (трябва да продам апартамента си за 120 000 евро до 2 месеца).
2. Как (какви стратегии ще използваме)?
3. Управление на състоянието ни. То е ключово за успешна продажба на имот. Само 7 % от думите ни възприемат потенциалните купувачи, останалите 93 % са езикът на тялото, тембъра на гласа , начина по който говорим. Затова е критично важно да се вкараме в подходящото състояние, преди оглед, среща и разговор по телефона с потенциален купувач. Ако ти говориш троснато или „мънкаш под носа си“, още по телефона може да откажеш човекът да дойде да види имота. По време на огледът или срещата, твоето състояние се предава на клиента. Ако си брокер, клиентът възприема качеството на твоята услуга чрез състоянието ти. Ако си продавач и продаваш най-ценния си материален актив, своя имот, имаш страхове, срокове, проблеми, които покажеш пред купувача, няма да постигнеш желания резултат за продажба. Така, че отделете време ако по някаква причина не сте в състояние за комуникация, да промените това.

Sastoianieto

Най-лесно това става като промените своята физиология. Това е така нареченото „трикрако столче“ на Тони Робинс. Всяка една емоция се крепи на 3 стълба: физиология (биохимичния състав на кръвта), фокус (Ето закъсняват, няма да дойдат, а аз идвам от другия край на града за този оглед, поредните екскурзианти), значението, което придаване на проблема (Вярвам, че закъснението се дължи на някаква причина не зависеща от мен, но така имам възможност да проверя, да светна навсякъде, така имотът ще изглежда по-добре).
В следващата тема ще разгледаме силата на предпродажбената подготовка на един имот, колко важна е тя за успешната продажба и как да я направим.

Така, че стартирайте денят си силно, програмирайте се за успешна продажба на максимална цена за конкретен срок, управлявайте състоянието си и бъдете подготвени за среща, оглед или телефонни разговори за имота или имотите, които продавате. Ако това е по между другото, такива ще бъдат и Вашите резултати, такива ще бъдат и Вашите купувачи.

Ако това е трудно за Вас, обадете се на тел. 0888493918 или ни пишете на имейл: @ , за да запишем час за безплатна опознавателна среща, в която да разгледаме Вашата ситуация и да предложим решения.